Hundtrickprov

Kul att du är här!

Just nu vill vi gärna att du som är instruktör och/eller brinner för trick och hundträning testar att ha hundrickprov. Du behöver i nuläget alltså inte vara ansluten instruktör eller domare för att testa reglerna och/eller anordna hundtrickprov!

Kanske att ni har en kurs/studiecirkel och avslutar med ett av dig/av varandra bedömt hundtrickprov. Kanske att du har en inomhushall och bjuder in till ett hundtrickprov bedömt efter SHTK:s regelverk.

Självklart kan du även testa att arrangera digitala prov 🐾
Här nedan finns Protokoll att använda för dina egenanordnade prov – både filmade prov och övriga typer. Skillnaden är antalet domare (filmade = 2 st).

Här nedan finns en 2-sidig enklare sammanställning över vilka trick som ingår i alla klasserna 1-4. Den finns både som PDF-fil för utskrift och egna anteckningar och som en Excel-fil som kan laddas ner till egen enhet och sedan fyllas i digitalt där (och där autofilter sedan kan användas för att t ex skriva ut just de trick man själv valt ut, för respektive hund).


Att få en ny tävlingsgren godkänd av SKK som officiell hundsport brukar erfarenhetsmässigt ta minst 2-5 år [1], så officiella hundtrickprov är nog inget som kommer finnas de närmaste åren.


Jämsides kommer det även i fortsättningen finnas möjlighet att visa hundens förmågor avseende trick enligt amerikanska system, men dessa är inte heller officiella här i Sverige! I USA finns tricktitlar i flera nivåer, där varje trick ofta på lägre nivåer kan filmas i varsin filmsnutt. Sådana tricktitlar går att erövra och betala för hos DoMoreWithYourDog (med svenska bedömare, s.k. CTDI) och liknande titlar i USA finns även hos t ex Dog Talent Association samt American Kennel Club (AKC).
————————————————————————–

[1] Arbetet med Rallylydnad, som blev officiell hundsport fr o m 2011-07-01, påbörjades inom SBK på allvar under 2007, följt av två regelträffar i november 2008 och oktober 2009 där det var representanter med från hela Sverige. Detta arbete tog alltså 4 år.

3.15 ”Korsa tassarna” med Nellie. Ägare och fotograf Jennifer Svanborg
4.13 ”God natt med filt” av Mio. Ägare och fotograf: Lisa Svensson