Regelutkast för Svenskt trickprov

Målet för SHTK är att skapa ett hundtrickprov där flera trick genomförs i löpande följd, men där belöning får ges, om än i minskande grad i högre klasser. Tricken väljs av föraren själv, från en fastställd lista med trick, i f.n. fyra klasser.

Tanken är att provet ska gå att genomföra, i realtid, på två olika sätt:

  • på samma plats som domaren, t ex i en hundhall eller utomhus
  • digitalt men med online-uppkoppling till domaren

Regelförslag (pdf), med Appendix med Trickbeskrivningar (pdf) för alla klasser – version 0.1 = för test som inofficiella prov under troligen 1-2 år.

Frågor/funderingar på reglerna?

Här finns remiss-formulär »

Tricksammanställning

En 2-sidig sammanställning över vilka trick som ingår i alla klasserna 1-4. Finns både som PDF-fil för utskrift och egna handanteckningar och som en Excel-fil som kan laddas ner till egen enhet och sedan fyllas i digitalt där (och där autofilter sedan kan användas för att t ex skriva ut just de trick man själv valt ut, för respektive hund).


Att få en ny tävlingsgren godkänd av SKK som officiell hundsport brukar erfarenhetsmässigt ta minst 1-3 år [1], så officiella hundtrickprov är nog inget som kommer finnas vare sig 2021 eller ens 2022. Däremot kommer det under tiden genomföras inofficiella hundtrickprov, både i SHTK egen regi och av andra arrangörer, för att testa reglerna inkl trickbeskrivningar.
Det kommer under tiden behöva utbildas fler och fler instruktörer samt domare och ev andra funktionärer för proven


Jämsides kommer det även i fortsättningen finnas möjlighet att visa hundens förmågor avseende trick enligt amerikanska system, men dessa är inte heller officiella här i Sverige! I USA finns tricktitlar i flera nivåer, där varje trick ofta på lägre nivåer kan filmas i varsin filmsnutt. Sådana tricktitlar går att erövra och betala för hos DoMoreWithYourDog (med svenska bedömare, s.k. CTDI) och liknande titlar i USA finns även hos t ex Dog Talent Association samt American Kennel Club (AKC).
————————————————————————–

[1] Arbetet med Rallylydnaden, som blev officiell hundsport fr o m 2011-07-01, påbörjades inom SBK på allvar redan under 2007, med två regelträffar i november 2008 och oktober 2009 där det var representanter med från hela Sverige.