2.14. Snoken

Tänk på att vid prov sker belöning från belöningsstation.

Förberedelse: Föraren formar sina fingrar eller händer till en ring/hjärta. Hunden startar framför föraren i valfri position. Föraren intar valfri position.

Utförande. På förarens signal stoppar hunden in sin nos/ansikte mellan förarens fingrar/händer som hålls som en ring/hjärta. Hunden måste målmedvetet sikta på handen/händerna medan föraren snarare ska flytta handen bort från hunden, absolut inte föra sin hand/händerna närmare hunden. Hunden får ta steg mot föraren för att genomföra tricket.

Inlärningsförslag 1:

Använd tumtarget.

Lär in en tum-target (som handtarget, fast ett finger), arrangera sedan händerna mer och mer likt en ring eller ett hjärta:

Har du en medhjälpare kan denna belöna inuti ringen/hjärtat för att ytterligare förstärka känslan av hur bra det är att ha nosen där.

Inlärningsförslag 2:

Lär hunden stoppa nosen i ett objekt. Exempelvis en mugg, ett glas eller en ring. Håll sedan ringen i dina händer. Sluta sedan hålla ringen och belöna alla initiativ till att sätta nosen i dina händer. Växla mellan med och utan objekt till det fungerar helt utan.

Inlärningsförslag 3:

Forma din ena hand till ett C. Om hunden tittar nyfiket mot den dyker det upp en godis i. Placera godbiten successivt så att hunden behöver stoppa in hela sin nos för att nå den. Videon ovan går fort fram för att illustrera.

Vänta sedan till hunden nosar i din hand innan godbit dyker upp.

Sedan till hela hundens nos är i din hands C. Belöna därefter genom att kasta iväg en godbit och se om hunden kommer tillbaka till positionen i ditt C.

Sedan lägger du till din andra hand, tänk på att det då blir en annan sak, så gå tillbaka till att belöna intresse/nyfikenhet – men du bör snabbt kunna vänta till mer och mer av hundens nos i dina händer.

Tänk på att vid prov sker belöning från belöningsstation.