1.03. Framtassar på

Tänk på att vid prov sker belöning från belöningsstation.

Förberedelse: Föraren har med sig en kloss som måste ha en halkfri yta och vara av lämplig  storlek för hunden och ge distinkt höjd i förhållande till storleken på hunden. Föraren väljer var hunden startar, vid klossen eller vid föraren. Föraren måste däremot vara minst en  meter från klossen under trickets genomförande.  

Utförande: På förarens signal ska hunden röra sig till och placera enbart sina framtassar på klossen och hålla positionen. 

Nödvändig rekvisita får användas för att kunna genomföra momentet.

Inlärningsförslag genom att locka:

Ha en godisburk eller ficka med många små goda godbitar redo.

Ta en godbit och led hunden med hjälp av den. Följer hunden din hand sansat – släpp godbiten så hunden får tag i den.

När du känner att själva lockandet fungerar, och om hunden generellt inte är rädd för nya underlag, locka hunden mot pallen.

Ofta hjälper det om du står på ena sidan och hunden på andra sidan pallen, eftersom de flesta hundar är vana att jobba ”mitt emot”.

När hunden går mot pallen utan tveksamheter släpp godbiten först vid minsta ansats att kliva upp, sen vid en tass på, sedan vid två tassar på.

Så även om du lockar hunden med godis kan du med fördel belöna små steg mot målet.

När du har lockat hunden med godis att kliva upp ett par gånger kan du testa att visa med handtarget.

När du har jobbat bort godisen helt kan du börja säga din signal – exempelvis ”pallen”, ”tvåPå” eller ”pawsUp” innan du visar med handen.

Snart kommer hunden göra det på bara ordet.

Inlärningsförslag genom att shejpa:

När vi shejpar (formar beteende, tränar med shaping) behöver vi först bryta ner ett önskat beteende i mindre steg och därefter gradvis forma det beteendet genom positiv förstärkning.

Bryt ner beteendet

Dela upp det önskade beteendet i mindre steg. För ”Två Tassar på en Pall” kan du bryta ner det i följande delar:

Hunden tittar på pallen.
Hunden nosar på pallen.
Hunden rör en tass mot pallen.
Hunden placerar båda tassarna på pallen.
Hunden står balanserat med två tassar på pallen.

Komma igång

Ofta kommer hunden titta på pallen när den sätts ner på golvet. Och här finns två sätt att gå vidare. Du kan välja ett eller kombinera.
– Belöna (väldigt) nära pallen för att öka intresset för den
– Kasta iväg godbiten så att hunden måste orientera sig tillbaka till pallen för att få ny markering och belöning.
Fördelen med att kasta iväg godbiten är att vi som människor blir mer redo att fånga nästa titt mot pallen, eller steg mot, eller nosande på.

Fördelen med att belöna nära är att det går väldigt fort innan nästa belöning sker, hunden hinner inte bli frågande, eftersom hunden antagligen tittar ner redan när den svalt godbiten.

Öka successivt

Fortsätt att markera och belöna de framsteg som din hund gör mot det önskade beteendet. Efterhand kan du höja kraven genom att belöna endast när hunden gör det nästa steget i shaping-processen, till exempel att placera en eller båda tassarna på pallen.

När hunden nått målet

Två tassar är stabilt på pallen, då kan du med fördel leverera flera stycken godbitar innan du ger frisignal och leder hunden av med hjälp av en godbit. Har du en väldigt stabil pall kan du med fördel avsluta med kastad godbit eller lek därifrån.

Tänk på: Tålamod och positiv känsla

Att forma beteende på detta sätt kan ta tid, och det är viktigt att vara tålamodig och positiv under hela träningsprocessen. Belöna din hund varje gång den gör framsteg mot målet, och du kommer snart att se resultatet av er träning.

Tänk på att vid prov sker belöning från belöningsstation.