1.18. Skicka till target – från 2m 

Tänk på att vid prov sker belöning från belöningsstation.

Förberedelse: Föraren medför en target. Föraren ställer sig sedan själv minst två meter ifrån targeten. Hunden startar i valfri position bredvid föraren. 

Utförande: På förarens signal ska hunden springa/gå till targeten och stanna till eller vända upp mot föraren med minst en tass på targeten. Föraren förblir på samma plats men får ta ett steg framåt för att skicka hunden, detta steg får dock inte inkräkta på det minsta avståndet på två meter från det definierade området.

Inlärningsförslag

Placera ett platt objekt på marken och när hunden visar intresse för det, markera med ”bra”, ”rätt” eller klicker och kasta iväg en godis.

När hunden medvetet går till targeten kan du se om du med hjälp av din position kan få hunden att placera (minst) en tass på targeten. Markera och kasta iväg en godis för att ”starta om”.

När hunden medvetet går och placerar (minst) en tass på targeten kan du med fördel börja ge flera godbitar där, så att det blir en bra plats att vara kvar på.

Därefter ökar du successivt avståndet & tiden som hunden blir kvar utan belöning (en i taget).

Tips: Större target gör det lättare för hunden att ”råka” sätta tassarna på, så gör gärna alla steg med en större target, för att sedan göra den lite mindre. Notera att tricket i sig inte har någon angivning vad gäller targetens storlek.

Toppfoto visar Zion (Australian shepherd) äg Sandra Lif Fotograf Susan Hanserkers
Foto visar Asta (Labrador retriever) äg Elsa Rosén Fotograf Susan Hanserkers

Tänk på att vid prov sker belöning från belöningsstation.